Skip links

Credit check huurder: welke oplossingen zijn er?

credit check huurder

Een credit check huurder is een veelgebruikte methode om een huurder te screenen, maar hoe werkt die precies en moet ik zelf nog ergens op letten? In deze nieuwe blog leggen wij uit wat een credit check inhoudt, hoe je deze moet interpreteren en welke oplossingen er zijn!

Wat is een credit check huurder?

Een credit check is een kredietbeoordeling van een kandidaat-huurder. Op basis van verschillende informatie wordt de kandidaat gescreend op de kredietwaardigheid. Op deze manier kan een verhuurder of een verhuurmakelaar achterhalen of een kandidaat in staat is om aan de betalingsverplichtingen te voldoen en of er nog lopende schulden zijn.

Is een credit check hetzelfde als een toets van het BKR?

Nee, verhuurders en bemiddelaars hebben over het algemeen geen toegang tot deze informatie. Het bestand van BKR mag enkel geraadpleegd worden wanneer een hypotheekaanvraag is ingediend. Men mag deze informatie daarom niet gebruiken voor het verhuren of aanhuren van een woning.

Welke informatie wordt gebruikt voor een credit check?

Er zijn meerdere aanbieders in Nederland die inzicht geven in de kredietwaardigheid van consumenten, deze bedrijven houden een eigen bestand bij die wordt aangevuld met meldingen van bedrijven. Als een consument zijn of haar energierekening niet (tijdig) betaald, kan een bedrijf een melding maken bij deze registers. Anderzijds kunnen andere bedrijven deze raadplegen voordat zij bijvoorbeeld een abonnement afsluiten met een consument.

Wat staat er in een credit check rapport?

Wanneer je een credit check huurder uitvoert, ontvang je geautomatiseerd een rapport met een risico-afweging. Afhankelijk van de provider zijn de volgende onderdelen terug te vinden in een dergelijk rapport.

  1. Notering van schulden
  2. Vorderingen
  3. Check op het insolventieregister
  4. Negatieve betaalervaringen op het adres of voor de persoon
  5. Check op incassoregistraties op het adres of voor de persoon

Is een credit check een garantie?

Nee, zoals zoveel checks in het verhuurproces is er sprake van een momentopname. Dit houdt in dat een kandidaat op meerdere vlakken wordt gescreend om in aanmerking te komen voor een woning. Wanneer er vandaag een groen licht wordt gegeven aan deze kandidaat, bestaat er nog altijd het risico dat iemand in de schuldenproblematiek beland wanneer de huurovereenkomst is getekend.

Huurscreen raadt daarom aan om naast een credit check huurder ook de inkomsten goed te controleren, door bijvoorbeeld een koppeling met de bank via PSD2.

Hoe kan ik zelf een credit check uitvoeren?

Huurscreen biedt verschillende toetsen voor makelaars en verhuurders. Naast de credit check huurder, zijn er oplossingen om de identiteit, inkomen en vermogen vast te stellen van Nederlandse huurders en Expats. Benieuwd naar de mogelijkheden van deze tool? Maak direct een proefaccount aan of neem contact op voor een persoonlijke demo!

Direct een huurder screenen?

Benieuwd naar onze oplossingen, meld je aan en start binnen 2 minuten al met het screenen van de eerste huurder

Home
Account
Cart
Search